narrowgauge.hu
Gallery
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Comandau ~ Csömödér ~ Debrecen, "Zsuzsi" ~ Debrecen, funfair ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Home
Timetables
History
KBK
Gallery
Maps
Links
FAQ
Partnereink

Magyar Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Árkusi Halgazdasági Vasút

A vasutat 1960 körül építették. Központja Hortobágy-Árkuson volt, a vonal a Fényes-tó és a Csécs-mocsár felé vezetett. 2 db C50-es géppel rendelkeztek, csillékkel, és egy, a dolgozók szállítására szolgáló "személykocsival".
A halgazdasági vasút az azokra jellemző feladatokat végezte, így elsősorban az etetés (trágyázás) és a lehalászás műveleteit szolgálta. A vonatok 2-3 kocsiból, és szükség szerint a személyszállító kocsiból álltak.
A vasút 1984 körül szűnhetett meg. A pálya egyes szakaszai még sok évig megvoltak, így pl. a 33-as út felőli töltésen lévő vágányok, ill. Árkuson az aszfaltutat keresztező vágányok. Ma is megvannak még azonban a magtári vágány és a fűtőházi vágány részletei. A fűtőház gépműhelyként szolgál, egy nád vágásával foglalkozó cég használja.

(Szilva Péter)


Vegyes képek

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline