narrowgauge.hu
Gallery
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Comandau ~ Csömödér ~ Debrecen, "Zsuzsi" ~ Debrecen, funfair ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~
Home
Timetables
History
KBK
Gallery
Maps
Links
FAQ
Partnereink

Magyar Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Úrkút/ Az Úrkúti GV

A kiválasztott vasút helye kis térképen

Az Úrkúti Gazdasági Vasút a második világháború előtt épült ki az úrkúti mangánbánya és a MÁV Felsőcsinger rakodóhelye között. A vonal legfőképp a mangánérc bányától a nagyvasútig történő szállítására szolgált, de egy időben egy erdei vasút is csatlakozott hozzá, amely az Úrkút fölötti Zsófiapusztára vezetett.

A mangán szállításának üzemi technológiája nem volt túl takarékos, hiszen a bányából kiérkező ércet át kellett rakni a 600 mm nyomtávú csillékből a 760 mm-esekbe, majd Felsőcsingerben ezt az 1435 mm-es nagyvasúti kocsikba kellett áttölteni, ami jelentős többletköltséget eredményezett (ezért látható a képeken néhány háromsínes vágány is). A kisvasút pályája az 1980-as évek végére eléggé relomlott. A mangánbánya nem támogatta felújítását, inkább a teherautókkal való szállítást preferálta, mely a mai napig is működik. Az Úrkúti Gazdasági vasút 1990-ben szűnt meg, a síneket még ezévben felszedték. Szűcs Zoltán az 1980-as évek második felében fotózta végig a kisvasutat.

archív, Guba József, Szűcs Zoltán József, Thorday Zoltán felvételei

[válogatott képek (23 db)]
[összes kép (+8 db)]rktmangnrc.jpg
urkut.jpg
1.jpg
087.jpg
085.jpg
086.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
089.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
090.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
14.jpg
092.jpg
093.jpg
098.jpg
100.jpg
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV